Tuinhuis plaatsen? Kies uit hout, aluminium of PVC

Tuinhuis plaatsen? Kies uit hout, aluminium of PVC

Heb je moeite met het opbergen van je tuingereedschap? Heb je een veranda nodig om je hout op te slaan? Of wil je jouw kinderen een hoekje in de tuin geven waar ze zich kunnen vermaken en duizend avonturen kunnen beleven? Voor al deze vragen is het antwoord hetzelfde, je hebt een tuinhuis nodig!

Overweegt u een tuinhuisje te kopen, maar weet je niet welk materiaal u moet kiezen? In dit artikel leggen we de voor- en nadelen uit van de verschillende materialen die gebruikt worden voor het plaatsen van een tuinhuis.

Welke soorten tuinhuizen bestaan er?

Als je een tuinhuis wilt, dien je de juiste keuze te maken. De verschillen beginnen met het materiaal. Alles heeft zijn voor- en nadelen en uiteindelijk is het je persoonlijke smaak die telt.
Gewoonlijk kunnen tuinhuizen onderverdeeld worden in drie hoofdcategorieƫn: houten, kunststof en metalen tuinhuizen. Laten we deze drie verschillende materialen even van naderbij bekijken.

PVC tuinhuis

Kunststof huizen zijn meestal eenvoudig te monteren en zijn ook weerbestendig en UV-bestendig. En bovenal zijn ze gemakkelijk te onderhouden. Dit maakt een PVC tuinhuis tot een echt alternatief voor een metalen of houten huis.

  • onderhoudsvrij
  • geen verf, verwering of roest
  • snelle en eenvoudige montage
  • UV-bestendig
  • modulair uitbreidbaar

De keuze voor PVC is een zeer goed alternatief voor mensen die zich niet willen storen met de plaatsing en onderhoud ervan PVC tuinhuisjes zijn zeer eenvoudig te monteren. De voorgesneden en soms voorgemonteerde planken hoeven alleen maar in elkaar geschoven te worden.De bouw is daarom zeer eenvoudig en snel en duurt meestal slechts een halve dag.

Het onderhoud is ook zeer eenvoudig omdat PVC geen enkele behandeling nodig heeft. Bovendien zijn kunststof tuinhuizen zeer goed bestand tegen extreme weersomstandigheden. Het dak zal gemakkelijk bestand zijn tegen zware sneeuwval en sterke windvlagen.

Houten tuinhuis

Houten tuinhuisHout is heeft veel positieve eigenschappen. Het is dus niet verbazend dat het een populair bouw- en constructiemateriaal is – ook voor tuinhuizen! Bijzonder populair is het tuinhuis van massief hout. Hout leeft en werkt, vooral wanneer het blootgesteld wordt aan verschillende weersomstandigheden. In het eerste jaar zijn de veranderingen het meest uitgesproken. Zelfs een correcte houtbescherming kunnen dit niet voorkomen. Als het hout nat wordt, kan het bijvoorbeeld uitzetten. Tuinhuizen in hout zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, voornamelijk geĆÆmpregneerd naaldhout. Elk materiaal heeft zijn voor-en nadelen.

Aluminium tuinhuis

Wat betreft de aluminium tuinhuizen is het belangrijk het gebrek aan isolatie van dit soort materiaal aan te geven. Dit betekent dat het veel warmte kan absorberen tijdens het zomerseizoen en de kou kan doorlaten tijdens het winterseizoen. Het spreekt voor zich dat als je een woonruimte wilt creƫren, dit alternatief waarschijnlijk het minst geschikt is.

Bovendien is aluminium geen gemakkelijk materiaal om mee te werken, dus als je maatwerk wilt maken, zoals een ventilatiegat, planken installeren,… kan het erg moeilijk zijn als je niet over het juiste gereedschap beschikt.

Hoe het beste tuinhuis kiezen? Veelgestelde vragen

Welk doel moet het tuinhuis dienen?

Het geplande gebruik bepaalt het type tuinhuis. De beschikbare ruimte in de tuin en de bodemgesteldheid zijn ook van invloed op de keuze. Als het gaat om het netjes houden van de tuin en het opbergen van apparatuur en gereedschap in de winter, is een eenvoudig gereedschapsschuurtje vaak al voldoende. Als je het tuinhuisje als vakantiewoning wilt gebruiken, kies je voor een groter model met woonruimte. Er zijn ook grote tuinhuisjes beschikbaar met een aparte opslagruimte voor gereedschap, apparatuur en speelgoed.

Welk materiaal kiezen?

Tuinhuizen zijn verkrijgbaar in hout, kunststof of metaal. Voor veel mensen is het natuurlijke, gezellige uiterlijk van hout een aankoopargument. Een nadeel is dat regelmatige zorg nodig is voor de duurzaamheid.

Kunststof tuinhuizen hebben geen onderhoud nodig, zijn weerbestendig en UV-bestendig. Maar de natuurlijke uitstraling van het hout ontbreekt. Hetzelfde geldt voor metalen tuinhuizen, die ook weinig onderhoud vergen.

Welke dakvorm kiezen?

De keuze voor een dakvorm hangt vooral af van de persoonlijke smaak. Moet het tuinhuis visueel passen bij het huis of is er een opvallend accent nodig? Elke dakvorm heeft een individueel optisch effect en bepaalde functionele eigenschappen.

Belangrijk naast het ontwerp is de afvoer van regenwater en de toegestane sneeuwbelasting. Voor de sneeuwbelasting geldt: hoe meer sneeuw er gemiddeld op de plaats van opstelling valt, hoe meer sneeuwbelasting het dak moet kunnen weerstaan. De meest voorkomende dakvormen zijn: Zadeldak, lessenaarsdak, plat dak en schuin dak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *