Terrasverwarming: welke keuze maken?

Terrasverwarming: welke keuze maken?

Met een terrasverwarmer kan je zelfs op koele dagen buiten zitten zonder te bevriezen. De terrasverwarmer straalt de warmte zo uit dat iedereen in de buurt zich prettig voelt. Als je ook van een terrasverwarmer wilt genieten, kan je in dit artikel te weten komen wat een terrasverwarmer precies is, welke modellen er beschikbaar zijn en wat de beste keuze is.

Hoe werkt een terrasverwarmer?

De terrasverwarmer werkt volgens een zeer éénvoudig principe. Het verwarmingstoestel geeft warmte af, meestal in de vorm van infraroodstraling. De straling zelf verwarmt dus niet de lucht, maar het oppervlak waarop ze verschijnt. Bij gasgestookte stralers zorgen de vlammen in het toestel voor de gewenste opwarming.

Een terrasverwarmer werkt op gas, elektriciteit of pellets. Laten we even de gas en elektrische modellen even van naderbij bekijken.

Terrasverwarmer op gas

Hoe terrasverwarmer kiezen? Terrasverwarmers op gas beschikken over gasflessen en hebben geen verdere aansluiting nodig. De temperatuur is éénvoudig regelbaar en dankzij de paddestoelvorm kan de warmte niet naar boven ontsnappen. Er bestaan een groot aantal modellen. We raden je dussterk aan om advies in te winnen bij een vakhandelaar.

Reken minimaal op zo’n € 150 en bedenk dat een gasfles 10 – 50 uur lang warmte levert.

De opwarmtijd is afhankelijk van de gewenste temperatuur en of je een hoogrendementsbrander of een Eco Plus-brander gebruikt. Dit laatste bespaart tot 30% CO2 en vereist minder gas.

In het onwaarschijnlijke geval dat de terrasverwarmer kantelt wordt de gastoevoer automatisch onderbroken. Geïntegreerde wielen zijn optioneel, maar ze zijn erg handig om de verwarmer snel te verplaatsen.

De energievoorziening is belangrijk op het moment van aankoop, vooral omdat de kostenfactor ook in de toekomst een centrale rol zal blijven spelen bij het gebruik van de terrasverwarmer. Een alternatief voor het conventioneel gebruikte propaangas is terrasverwarming met een eco-brander. De CO2-uitstoot en het gasverbruik worden teruggebracht van 80% naar 50%.

Vergeleken met elektrische stralers presteert de gasstraler beduidend beter. De door de gasstraler verwarmde lucht wordt direct door de vlam in het toestel verwarmd, waardoor er energie bespaard wordt. Een gasterrasverwarmer is vooral geschikt voor gebruik buitenshuis en heeft geen elektrische toevoer nodig. Een permanente aankoop van gasflessen is echter wel noodzakelijk.

Elektrische terrasverwarmer

Elektrische terrasverwarmers zijn een interessant alternatief voor terrasverwarmers op gas. Ze hebben echter een normaal 230V-stopcontact nodig, dat niet op elk terras te vinden is.

Een groot voordeel van de elektrische terrasverwarmer is dat de warmte vrijwel direct beschikbaar is. Een infraroodstraler heeft geen doorlooptijd nodig, het gewenste vermogen is direct beschikbaar. Deze buitenverwarmer heeft wel een relatief grote hoeveelheid elektriciteit nodig en wordt daarom niet aanbevolen voor interieurs. Voor een ontspannende avond in de tuin of op het terras is het echter zeker de moeite waard .

Infrarood terrasverwarmer

Wat is een infrarood terrasverwarmer?De infrarood terrasverwarmer maakt deel uit van de elektrische terrasverwarmingsmodellen. Deze toestellen zijn ideaal voor buitengebruik. De terrasverwarmers bestaan zowel als vast of mobiele variant.

Door de elementen in zijn directe omgeving rechtstreeks te verwarmen, verhoogt de infrarood terrasverwarmer snel de waargenomen warmte, zelfs in winderige omstandigheden. Deze terrasverwarmers is daarom bijzonder geschikt voor gebruik buitenshuis. Dit toestel produceert bovendien geen enkel geluid en zijn tevens volkomen veilig. De verwarmer is eenvoudig te installeren, aangezien een stopcontact het enige is wat je nodig hebt om het aan te sluiten.

Met een uitstekend rendement (bijna alle verbruikte elektriciteit wordt omgezet in warmte) varieert de levensduur tussen de  5.000 en 7.000 uren! Aangezien het geen zuurstof verbrandt, stoot het ook geen CO2 uit. Ten slotte is de infrarood terrasverwarmer volledig onderhoudsvrij.

Afhankelijk van jouw behoeften en de indeling van jouw terrass kan de infraroodstraler aan de muur worden opgehangen of vrijstaand aangekocht worden.

De prijs van een infrarood buitenverwarmer is afhankelijk van de afmetingen en het vermogen. Gemiddeld kun je reken op een buitenverwarmer liggend tussen de € 50 tot € 300. 

Hoe kies je de beste terrasverwarmer?

Dat het nu in Spanje  of aan de Baltische Zee is, veel terrasverwarmers blijken ideaal te zijn voor straatcafés, restaurants,…. Ook voor terrassen, voor de tuin en natuurlijk op balkons, ongeacht de grootte, is de terrasverwarmer perfect geschikt.

De terrasverwarmer voor gebruik buitenshuis moet groot genoeg zijn. Bij aankoop moet duidelijk zijn of de terrasverwarmer staand of aan de muur moet worden opgehangen. Er moet ook rekening gehouden worden met de bestaande aansluitingen. Het eenvoudige stopcontact is voldoende voor kleinere toestellen voor het terras en het balkon, terwijl sterkere toestellen krachtigere aansluitingen vereisen. Ook de plaats waar de terrasverwarmer geplaatst wordt, zal doorslaggevend zijn bij aankoop. Tenslotte is het ook belangrijk te weten dat moderne terrasverwarmers met een dimmer kunnen worden bediend.

Hoe moet je een terrasverwarmer onderhouden?

Een klein tuinfeestje in de herfst kan comfortabel worden voortgezet tot in de late avonduren met de juiste terrasverwarmer. Om ervoor te zorgen dat de warmtebron zo lang mogelijk een goede service biedt en ook een optimale veiligheid garandeert, moet een zorgvuldig onderhoud uitgevoerd worden. Een lange levensduur is afhankelijk van een goede verzorging, een correcte behandeling en een goede opslag. We hebben een korte handleiding met nuttige tips en trucs voor jou samengesteld over hoe je  het beste kunt zorgen voor je terrasverwarmer.

Terrasverwarmer onderhouden: tips en tricks

Een terrasverwarmer hoeft niet na elk gebruik gereinigd te worden. Voordat je begint met het onderhoud van het product, moet je de terrasverwarmer loskoppelen van de stroomtoevoer of het gas uitschakelen. Het is ook belangrijk om te wachten tot alle onderdelen van de terrasverwarmer goed zijn afgekoeld voordat er aan gewerkt wordt. Anders is er natuurlijk een groot risico op brandwonden.

Voor de reiniging zelf kun je het beste een vochtige doek met een beetje schoonmaakmiddel gebruiken. Gebruik geen agressieve of schurende reinigingsmiddelen. Deze kunnen de materialen ernstig beschadigen en de levensduur van je terrasverwarmer verkorten. Vooral elektrische terrasverwarmer zijn meestal voorzien van een kunststof behuizing die door verkeerd onderhoud beschadigd kunnen worden.

Als je de behuizing reinigt, moet je ervoor zorgen dat er geen vloeistof door verschillende scheuren en openingen aan de binnenkant van de terrasverwarmer kan komen. Vocht kan leiden tot kortsluiting en blijvende schade aan de terrasverwarmer veroorzaken. Dit probleem doet zich natuurlijk niet voor bij toestellen die op gas werken.

Hoe terrasverwarmer onderhouden?Indien mogelijk moeten ook de verwarmingselementen zelf van tijd tot tijd gereinigd worden. Verwijder het beschermrooster om toegang te krijgen tot de verwarmingselementen. Het is natuurlijk heel belangrijk om te wachten tot alle verwarmingselementen volledig zijn afgekoeld. Met elektrische terrasverwarmers is het vaak niet mogelijk om de verwarmingselementen binnenin te bereiken. Laat het in dit geval bij een oppervlakkige reiniging van de verwarmer, want de garantie van de fabrikant kan komen te vervallen als de behuizing geopend wordt. Als je niet zeker weet of de reiniging van de verwarmingselementen mogelijk is voor jouw specifieke model, raadpleeg dan de handleiding die bij de verwarming wordt geleverd.

Als je in het bezit bent van een terrasverwarmer op gas, zijn er een aantal speciale dingen om te overwegen. In de regel hebben gas terrasverwarmers zeer weinig onderhoud nodig. Als de verschillende gasdragende onderdelen gereinigd moeten worden, moet dit door een specialist worden uitgevoerd. Raak om veiligheidsredenen nooit zelf het instelelement of de gasslangen aan.

Het gassysteem moet met regelmatige tussenpozen kort worden gecontroleerd. Zorg ervoor dat de gascilinder correct is aangesloten en dat alle slangen goed vastzitten. Hoe vaak deze controle nodig is, hangt af van de gebruiksfrequentie en de omgevingsomstandigheden.

De reiniging en het onderhoud van terrasverwarmers hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Als je bovenstaande instructies zorgvuldig naleeft zul je nog lang van je terrasverwarmer kunnen genieten.

FAQ’s – Veelgestelde vragen over terrasverwarmers

Hoe warm kan een terrasverwarmer worden?

Hoe warm een terrasverwarmer kan worden, hangt af van het type toestel en ook van het vermogen van de verwarming. Infraroodstralers kunnen bijvoorbeeld een extreem hoge temperatuur aan het oppervlak ontwikkelen. Kwartsstralers, die met kortegolfstraling werken, ontwikkelen een warmte die kan oplopen tot 900° C en zijn daarom altijd voorzien van een beschermrooster.  Elektrische of gasterrasverwarmers ontwikkelen ook zeer hoge temperaturen. Let echter op de modelspecifieke informatie van de fabrikant in de productbeschrijving.

Kan een terrasverwarmer gevaarlijk zijn?

Vooral bij onjuist gebruik of onjuiste behandeling brengt een terrasverwarmer altijd een zeker risico met zich mee. Let op de veiligheidsinstructies in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing van de terrasverwarmer om het risico op letsel zo laag mogelijk te houden.

Verbruikt een elektrische stralingskachel veel stroom?

Er kunnen aanzienlijke verschillen zijn tussen de verschillende modellen terrasverwarmers, maar in principe zijn infrarood en elektrische terrasverwarmers relatief energiezuinig. Het verbruik is afhankelijk van het aantal watt en de looptijd van het product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *