Aquarium verwarming: voordelen en keuzecriteria

Aquarium verwarming: voordelen en keuzecriteria

Veel aquariumbewoners verschillen in hun behoeften wat de watertemperatuur betreft. In het algemeen is in warm water minder zuurstof opgelost dan in kouder water, wat voor veel vissoorten snel problemen kan opleveren en hen onnodig stress kan bezorgen. Daarom moet de aquariumtemperatuur altijd specifiek op jouw aquarium verwarming gecontroleerd en afgesteld worden. In een zoetwater aquarium moet als vuistregel een constante watertemperatuur van 25-27 graden gekozen worden, omdat veel vissoorten zich onder deze temperaturen het prettigst voelen.

Voor het verwarmen van het aquariumwater wordt in de meeste aquariums een thermostatisch geregelde staafverwarming als aquariumverwarmer gebruikt. Afhankelijk van de grootte van het watervolume in het aquarium is een regelverwarming met een wattage van 25-300 watt geschikt. Als vuistregel geldt dat 25-50 watt verwarmingsvermogen nodig is per 50 liter aquariumwater, want hoe meer water het aquarium bevat, hoe meer energie je nodig zult hebben om het te verwarmen. De meeste fabrikanten vermelden duidelijk op de verpakking voor welke literhoeveelheden het desbetreffende apparaat geschikt is.

Waarom is aquarium verwarming noodzakelijk?

Wanneer men aan aquaria denkt, is een verwarming meestal het laatste waar men aan denkt. In de natuurlijke habitat van de vissen en ongewervelden die in onze aquaria zwemmen, is er, afhankelijk van de vissoort en de plaats waar hij vandaan komt, een bepaalde watertemperatuur waaraan de vissen zich aanpassen. Dat komt omdat vissen tot de koudbloedigen behoren, d.w.z. dat zij de temperatuur van hun omgeving aannemen.

Dit verschilt meestal van de kamertemperatuur die wij mensen aangenaam vinden, deze ligt iets lager en is dus te koud voor de aquariumbewoners.Om hen toch in staat te stellen de nodige leefomstandigheden te creëren is een aquariumverwarmer nodig, die zich in of aan de bak bevindt en, nadat hij op de vissoort is afgestemd, de watertemperatuur regelt. Hij bestaat meestal uit een of meer verwarmingselementen, die door de toevoer van elektriciteit worden verwarmd en de temperatuur aan het water doorgeven.

Naast de warmte die de verwarmer genereert, brengen sommige modellen ook andere voordelen met zich mee, ze bevorderen bijvoorbeeld de bloei van waterplanten of werken samen met een waterfilter.

Wat zijn de voordelen van een aquariumverwarming?

De vissen en planten in het aquarium hebben, afhankelijk van de soort waartoe zij behoren, een bepaalde temperatuur nodig om te overleven. Zonder aquariumverwarmers zou het moeilijk zijn deze temperatuur te handhaven. Ofwel moet het water meerdere malen per dag op de juiste temperatuur worden gebracht en worden ververst zodra het weer is afgekoeld, ofwel moet de temperatuur in de ruimte waar het aquarium staat hoog genoeg zijn om het water warm genoeg te houden.

Aangezien de vissen de voorkeur geven aan een warmere omgevingstemperatuur dan de mens, zou dit op den duur zeer onaangenaam zijn voor de eigenaar van het aquarium. Met behulp van de aquariumverwarmer kan voor een aan de soort aangepaste leefomgeving voor de aquariumbewoners worden gezorgd zonder dagelijks veel tijd te hoeven investeren.

Vooral degenen die tropische vissen willen houden, hebben enorm veel baat bij een aquariumverwarming. Tropische vissen vereisen een vrij hoge watertemperatuur. Een aquariumverwarmer heeft ook voordelen voor de planten in de bak. Waterplanten houden hier bijzonder goed van en groeien en gedijen aanzienlijk beter. Een bodemverwarming is daarom ook zeer zinvol als extra verwarming om de plantengroei te bevorderen.

Hoe kies je je aquarium verwarming?

Ben je van plan tropische vissen te kweken? Hou dan zeker rekening met onderstaande factoren bij het kiezen van je aquarium verwarming.

Is de verwarmingscapaciteit voldoende voor mijn aquarium?

Een onvoldoende verwarmingscapaciteit kan fatale gevolgen hebben voor de vissen, omdat het water niet warm genoeg wordt en de vissen snel onderkoeld raken. Daarom moet het belangrijkste criterium het verwarmingsvermogen zijn, dat hoofdzakelijk afhangt van de grootte van het reservoir, maar ook van de heersende temperatuur in de kamer. Als het aquarium in een normaal warme ruimte staat, wijkt de temperatuur meestal maar maximaal 10 graden af van de gewenste watertemperatuur. Meer info over het gemiddeld vermogen van een aquarium vind je op aquarium-vergelijker.nl

Indien het aquarium echter buiten of in een koude kelder staat, is een hoger verwarmingsvermogen vereist. Normaliter is voor een aquarium met een inhoud van minder dan 100 liter een verwarmingsvermogen van maximaal 90 watt vereist, bij een inhoud van meer dan 500 liter moet een verwarmingsvermogen van meer dan 200 watt worden geleverd.

Temperatuurverdeling

Het water moet idealiter overal even warm zijn, zodat alle vissen voldoende warmte krijgen en zich overal in de bak prettig voelen. Anders zouden de vissen zich verzamelen in de warme hoek en elkaar in de weg zitten. Daarom moet er ook op worden gelet dat de warmteverdeling van de aquariumverwarmer voldoende is voor de bestaande bak.

Staafverwarmers en bodemverwarmers hebben gewoonlijk niet genoeg vermogen om het hele aquarium te verwarmen. Deze twee soorten verwarmers kunnen echter zeer doeltreffend zijn in combinatie met andere soorten verwarmers, bijvoorbeeld meerdere staafverwarmers verdeeld over de tank kunnen voor voldoende warmteverdeling zorgen.

Warmteregeling

Hoewel het niet al te tragisch is als de temperatuur in de tank een beetje schommelt, moeten schommelingen van meer dan twee graden vermeden worden.

Aangezien de kamertemperatuur echter in de loop van het jaar kan veranderen, bijvoorbeeld door de overgang van zomer naar winter en het werk van verwarmingstoestellen en airconditioners, is een regelbare verwarming een grote opluchting. Als de temperatuur niet kan worden geregeld, kan dit een gevaar vormen voor de bewoners van het aquarium.

Ook kan het nodig zijn, wanneer nieuwe vissoorten in het aquarium geplaatst worden, de temperatuur van het water aan te passen. Een regelbare verwarmer bespaart in dit geval de aanschaf en mogelijk ingewikkelde installatie van een nieuwe verwarmer .Daarom moet er bij de aanschaf van een aquariumverwarmer op gelet worden dat de verwarmer een gemakkelijk te bereiken regelaar heeft.

Veiligheid

De veiligheid van de verwarmer is niet alleen belangrijk voor de vissen, maar ook voor degene die de verwarmer installeert, afstelt en regelt, want bij aquariumverwarmers komen twee elementen samen die zonder voldoende veiligheidsvoorzieningen een groot gevaar kunnen worden: water en elektriciteit. Daarom loont een kwaliteitsverwarmer zeker de moeite.

Staafverwarmers bijvoorbeeld zijn goedkoop en zeer eenvoudig, maar brengen twee risico’s met zich mee.Ten eerste staat de staaf direct in het water, maar bovendien is de staafverwarming zeer warm. Vissen en ongewervelde dieren die ermee in aanraking komen kunnen zich verbranden, dit geldt natuurlijk ook voor mensen.

De beste aquariumverwarmer in termen van veiligheid, volgens velen, is de bodemverwarmer, als deze zich buiten bevindt. Ook een thermofilter is zeer veilig, maar beëindigt ook de functie van het filter als het ooit breekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *