Hoe gezond is een elektrische deken?

Hoe gezond is een elektrische deken?

Er bestaat al jaren discussie over de vraag of elektrische dekens gezond of schadelijk zijn. Het feit blijft dat elektrische dekens veel voordelen hebben, vooral voor mensen die lijden aan artritis of andere chronische ziekten. Als je het deken echter correct gebruikt, dan heb je er alleen maar baat bij.

Wat zijn de voordelen van een elektrische deken?

Een elektrische deken kan niet alleen op de bank gebruikt worden maar kan ook als een aangenaam warm deken in bed. Hoogwaardige dekens kunnen op verschillende verwarmingsniveaus worden geregeld, zodat de warmte individueel geregeld kan worden.

Het is echter niet alleen het comfort dat een doorslaggevende rol speelt bij de aanschaf van een elektrische deken, maar vooral ook de gezondheidsaspecten. Vooral voor mensen met bepaalde klachten, zoals rugpijn of artritis, is de permanente warmte zeer gunstig.

Wie heeft er baat bij een elektrische deken?

Tijdens de koudere wintermaand hebben mensen die aan artritis lijden het niet gemakkelijk en kunnen ze zich nauwelijks bewegen vanwege de pijn. De troostende warmte die door een elektrische deken wordt opgewekt, helpt de spieren op te warmen en te ontspannen. Dankzij de betere bloedcirculatie vermindert de pijn en kan er ‘s nachts beter geslapen worden.

Onderzoekers adviseren ons al jaren om ‘s nachts in een koele kamer te slapen, met als nadeel dat hoe koeler de kamer, hoe koeler het bed. Iedereen weet dat dit erg onaangenaam is en het elektrische deken kan hier een oplossing voor bieden. Mensen die last hebben van rugpijn of andere spierproblemen kunnen ook baat hebben bij het elektrische deken.

Tenslotte is een elektrische deken ook voordelig voor allergiepatiënten. Volgens studies vermindert het gebruik ervan de kolonies bedwantsen met wel 50%.

Nuttige tips voor een optimale veiligheid en comfort

Zijn elektrische dekens gevaarlijk?Zorg ervoor dat je nooit je je deken nat maakt. Als het toch gebeurt, schakel dan zo snel mogelijk de elektrische aansluiting uit. Een elektrische deken is ontworpen om je bed voor te verwarmen, niet om er op te slapen. Vergeet ook niet het deken uit te schakelen voordat je naar bed gaat. Je mag bovendien niets aan het deken aanpassen (naaien of knippen).

Ook moet de elektrische deken alleen worden gebruikt als deze is uitgevouwen, dus laat hem nooit opgevouwen staan. Anders kan het oververhit raken en mogelijk brand veroorzaken. Het is ook niet raadzaam om meerdere kabelverlengstukken aan elkaar aan te sluiten, omdat dit gemakkelijk struikelgevaar kan opleveren.

  • Maak het deken altijd vast met de daarvoor bestemde gespen, dit voorkomt het wegglijden van het deken op het matras en verbetert de kans op een goede nachtrust.
  • Koop alleen nieuwe elektrische dekens! Bij gebruikte dekens bestaat het risico op verborgen schade die tot ongelukken kan leiden.
  • Elektrische dekens moeten regelmatig worden gecontroleerd.
  • Gebruik alleen het deken gedurende de hele nacht als ze uitdrukkelijk gemaakt zijn voor permanent gebruik. Anders moet een normaal deken worden uitgeschakeld voor het slapen gaan en moet ook de netstekker uit veiligheidsoverwegingen worden losgekoppeld.
  • Alleen TÜV- en CE-geteste elektrische dekens van gerenommeerde fabrikanten mogen worden aangeschaft. Niet-geteste elektrische apparaten kunnen gevaarlijk zijn.
  • Gebruik nooit een elektrische deken in combinatie met een warmwaterfles. Aangezien ze gevuld zijn met water, kan dit gevaarlijk zijn in geval van lek.
  • Als de binnenste verwarmingsdraden zichtbaar worden, moet het elektrische deken onmiddellijk vervangen worden.
  • Last but not least, voordat je het deken voor de eerste keer gebruikt, dien je de gebruiksaanwijzing zorgvuldig te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *