hoe koffie zetten met een Italiaanse percolator?

hoe koffie zetten met een Italiaanse percolator?

Hou je van een lekkere Italiaanse koffie? Geweldig! Jammer genoeg kosten de meeste volautomatische koffiemachines een aardig duitje. Als je een fan bent van espresso, maar niet van het prijskaartje dat aan de meeste koffiemachines vastzit, dan is het tijd om te denken aan een Italiaanse percolator.

Wat is een Italiaanse percolator?

De Italiaanse percolator is bij vele koffieliefhebbers bekend. Het maakt al decennia lang koffie met een unieke smaak. Na in 1933 gepatenteerd te zijn onder de naam Moka Express dankzij Alfonso Bialetti, heeft deze laatste naamsbekendheid verworven over de hele wereld.

Deze percoaltor combineert traditie met design en is vandaag de dag verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo heb je de traditionele aluminium koffiepot, maar eveneens de inductie percolator (meestal in roestvrij staal) evenals de elektrische percolator (die over over elektrische sokkel beschikt om de koffiepot op te warmen). De capaciteit van de Italiaanse percolator variëren van 1 kopje tot 18 kopjes.

De vraag die de meeste koffieliefhebbers zich echter afvragen: hoe zet kr een goede koffie met een Italiaanse percolator? Het werkingsprincipe van deze koffiepotten is heel eenvoudig, maar het is essentieel om te weten welke stappen je moet volgen om een goede Italiaanse koffie te maken.

Het gaat hierbij om de te gebruiken ingrediënten, bijvoorbeeld het soort koffie dat gebruikt moet worden evenals de ideale maling en het type kookplaat. Vervolgens dien je ook te weten hoe je een percolator moet schoonmaken. Dit zijn allemaal belangrijke factoren om optimaal te kunnen genieten van een volwaardige koffiesmaak.

Italiaanse percolator: welke ingrediënten heb ik nodig?

Wie goede koffie wil met een Italiaanse percolator heeft uiteraarde de juiste ingrediënten nodig. Er zijn in principe maar twee ingrediënten nodig om een goede koffie klaar te maken nl. koffie en water.

Maar welke koffie moet je dan gebruiken om een succesvolle Italiaanse koffie te maken? Het is belangrijk dat je voor een koffie kiest met een middelgrove maling. Kies je voor een koffieboon? Zorg er dan voor dat je een goede koffiemolen hebt die niet te fijn maalt. Let ervoor op dat de koffiebonen vers moeten zijn om alle aroma’s naar boven te brengen.

Hoe gebruik je een Italiaanse percolator?

Je hebt net een Italiaanse percolator gekocht, maar je weet helaas niet hoe je het moet gebruiken? Eerst en vooral is het belangrijk dat je weet hoe deze koffiepot samengesteld is.

Italiaanse percolator gebruiken? Het stappenplan!

De Italiaanse percolator bestaat uit slechts drie componenten. Ten eerste heb je het onderste gedeelte die het waterreservoir vormt. Vervolgens heb je de koffiefilter die zich tussen het waterreservoir en het koffiereservoir bevindt. Tenslotte heb je het koffiereservoir (bovenste gedeelte) die de koffie aan het einde van het proces opvangt.

Hier zijn de 4 belangrijkste stappen voor het gebruik van een Italiaans percolator:

  • Giet water in het waterreservoir en zorg ervoor dat het hoger komt dan het veiligheidsventiel. Wil je de koffiebereiding wat inkorten, dan kun je er op voorhand al warm water in gieten.
  • Neem de koffiefilter en vul deze tot op de rand met fijngemalen koffie.
  • Schroef het koffiereservoir vast aan het waterreservoir. Plaats vervolgens de percolator op je kookplaat en warm deze op. Gewoonlijk duurt het 3 à 5 minuten vooraleer je een pruttelend geluid hoort. Dit betekent dat je koffie klaar is en dat je de percolator van het vuur kunt halen. Je koffie is klaar!/

Hoe reinig ik een Italiaanse percolator?

De manier waarop je een percolator schoonmaakt zal de levensduur van je koffiepot bepalen. Na gebruik van de percolator is het raadzaam om geen zeep te gebruiken om het interieur te reinigen. Spoel het gewoon goed af met heet water. Wat voor type percolator je thuis ook hebt, je moet er goed voor zorgen dat het jarenlang goede koffie kan zetten. Om dit te doen, is het essentieel om deze reinigingstips te volgen:

  • Verwijder kalkaanslag: wil je deze verwijderen, aarzel dan niet om het waterreservoir te vullen met water en witte azijn. Zet de koffiepot op de kookplaat en warm deze op. De warmte zal de azijnoplossing doorheen de hele percolator laten stromen en deze zodoende reinigen.
  • Verwijder cafeïneresten: koffierestjes kun je herkennen aan de zwarte vlekken. Deze kunnen verwijderd worden door de koffiepot opnieuw te vullen met water en citroensap. Kook het mengsel door de koffiepot door deze op een warmtebron te plaatsen. Vergeet tenslotte niet de percolator af te spoelen en hem enkele minuten te laten drogen.
  • Gebruik een beetje bleekmiddel en water voor hardnekkige vlekken: als je ondanks al jouw inspanningen niet in staat bent om bepaalde vlekken uit de percolator te verwijderen, aarzel dan niet om bleekmiddel te gebruiken.

Waarom kiezen voor een Italiaanse percolator?

Ben je een echte koffieliefhebber Maar twijfel je nog om een Italiaanse percolator aan te kopen? Hieronder lijsten we jou de belangrijkste redene om voor dit type van koffiezettoestel te kiezen.

Voordelen

Het grootste voordeel van een Italiaanse percolator is simpelweg dat je koffie al zijn natuurlijke aroma’s blijft bewaren. Een tweede voordeel is de prijs-kwaliteitverhouding. Vervolgens hebben deze percolators een langere levensduur. Het is éénvoudig te onderhouden en zeer gemakkelijk te gebruiken. Wees je er echter van bewust dat Italiaanse percolators van roestvrij staal een langere levensduur hebben dan aluminium percolators. Roestvrij staal vermijdt ook elke metalen nasmaak wanneer je hem voor het eerst gebruikt. Er is tenslotte een breed scala aan smaken en soorten koffie beschikbaar.

Nadelen

De voorbereidingstijd varieert afhankelijk van de kwaliteit van de percolator, maar ook van de prestaties van de warmtebron. Met dit type koffietotoestel beheer je zelf de dosering. Het kan dus zijn dat je meerdere malen de koffiepot moet gebruiken vooraleer je de juiste koffie/watercombinatie gevonden hebt. Tot slot mag je nooit onmiddellijk na gebruik het toestel loskoppelen, wil je het risico op brandwonden vermijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *