Hoe moet je een airfryer reinigen?

Hoe moet je een airfryer reinigen?

Het reinigen van een airfryer is zeer eenvoudig en kan in vergelijking met andere friteuses in een minimum van tijd uitgevoerd worden. Er zijn namelijk geen oliespatten die moeilijk te verwijderen zijn en ook van onaangename geuren, die weleens kunnen ontstaan bij een traditionele friteuse, zal er geen sprake zijn. Bovendien hoef je de olie niet regelmatig te verversen. Toch kun he bij het schoonmaken van een airfryer enkele fouten maken en wij geven jou graag een paar tips om dergelijke fouten te voorkomen.

Tips voor een efficiënte reinigen van je Airfryer

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen airfryers en conventionele toestellen op het gebied van reiniging en onderhoud. Bij het laatste moet hier aandacht aan worden besteed.

Elke airfryer heeft afneembare onderdelen, zoals kleine mandjes, pannen,… Er is een zeer breed aanbod aan optionele accessoires die je kunt aankopen. Al deze onderdelen zijn meestal vaatwasmachinebestendig, wat betekent dat he ze in de vaatwasser kunt plaatsen.

Je moet echter iets voorzichtiger zijn met de vast geïnstalleerde onderdelen van het toestel.

  • Als er voedsel in de airfryer achterblijft of als het gewoon vuil is na veelvuldig gebruik, vermijd dan het werken met een grove spons of vergelijkbaar schoonmaakgerei. Dit zal alleen maar lelijke krassen veroorzaken.
  • Wees ook voorzichtig met de openingen van de ventilatoren en met de technische componenten van het apparaat om schade te voorkomen.
  • Het is ook belangrijk dat je alle afwasvloeistofresten na de reiniging grondig verwijdert, anders kan er later een onaangename nasmaak ontstaan. En dit willen we uiteraard niet.

Hou er rekening mee dat je, net als bij traditionele friteuses, de frituurolie na een bepaalde tijd moet vervangen. Wanneer deze tijd aangekomen is, hangt af van hoe vaak je frituurt en welk frituurproduct er gebruikt wordt. Sommige toestellen zijn ook uitgerust met een oliefiltersysteem, waardoor het handmatig filteren van de olie na elke frituurcyclus niet nodig is (alleen de verwijderbare oliefilter moet gereinigd worden).

Airfryers: hoe zit het met de veiligheid?

Als het om veiligheid gaat, spelen bij airfryers twee aspecten een bijzonder belangrijke rol:

  1. Ten eerste is er de stabiliteit: Als een friteuse gevuld met 2 liter hete olie van een tafel glijdt, kan dit ernstige brandwonden op de huid en een verwoeste keuken veroorzaken. Daarom zijn de duurdere apparaten allemaal voorzien van speciale zuignappen op de voeten.
  2. Het tweede aspect is het risico op brand: Vooral de klassieke frituurpannen met hun olietemperaturen tot 190 graden Celsius kunnen bijvoorbeeld een heel appartement in brand steken door kortsluiting. En als je dan probeert het vuur met water te blussen, moet je verwachten dat je hele huis afbrandt. Airfryers kunnen zowel vetvrij als met een zeer kleine hoeveelheid vet (1 theelepel) worden bediend. Daarom zijn brandrisico’s met dit type toestel over het algemeen niet zo gevaarlijk als met de klassieke frituurpannen, die met één of zelfs meerdere liters olie werken.

Net als veel andere keukenapparaten die water, olie of algemene levensmiddelen verwarmen, hebben airfryers tegenwoordig standaard een elektronische veiligheidstemperatuurbegrenzer om te voorkomen dat de olie oververhit raakt. Dit betekent echter niet dat de apparaten volledig veilig zijn. Lees vooraf dus altijd goed de gebruiksaanwijzing.

Houd je je airfryer regelmatig schoon en veilig, dan garanderen we jou dat je lang plezier aan je toestel zult beleven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *