Hoe een stoomstrijkijzer ontkalken?

Hoe een stoomstrijkijzer ontkalken?

Als u je strijkijzer regelmatig ontkalkt, vermijdt je op termijn schade met dure herstellingen als gevolg. Het ontkalken van een stoomstrijkijzer hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Hoe je dit kunt doen met eenvoudige huishoudelijke middelen kun je hier vinden. Als je strijkijzer verstopt is geraakt met kalk, zal dit merkbaar zijn door een lichte afgifte van stoom, witte vlekken of zelfs kalkkruimels.

Belangrijk: Gebruik geen citroenzuur. Hoewel het milieuvriendelijk is en beschouwd wordt als een universeel middel tegen kalk en andere huishoudelijke vervuiling, mag het niet verwarmd worden. In het ergste geval kan dit leiden tot kristallijne afzettingen in het ijzer, die de sproeiers en leidingen in het toestel verder kunnen verstoppen.

Hoe vaak moet je een stoomstrijkijzer ontkalken?

In principe moet je de strijkijzer regelmatig schoonmaken. Hoe vaak je de strijkijzer moet ontkalken hangt af van hoe vaak je deze gebruikt, maar ook van de waterhardheid in jouw gemeente. Als het leidingwater een hoog kalkgehalte heeft, kan je beter gedestilleerd water gebruiken. Dit wordt door de fabrikanten sowieso voor de meeste strijkijzers aanbevolen.

Het hangt ook af van het model en het merk van stoomstrijkijzer. Terwijl sommige fabrikanten aanraden om na 10 tot 15 toepassingen te ontkalken, is het voor bepaalde modellen minder vaak nodig. Sommige fabrikanten hebben bovendien hun stoomstrijkijzers uitgerust met een automatisch ontkalkingsmiddel dat het proces veel éénvoudiger maakt.

Van tijd tot tijd kan er ook kalkafzetting optreden op de zoolplaat. Deze blokkeren de openingen waaruit de stoom ontsnapt, en belemmert zodoende de goede werking van het toestel. Een verkalkte strijkzool en het ontsnappen van wit-bruine kalkrestjes uit de stoomopeningen wijzen er echter op dat de strijkijzer niet vaak genoeg ontkalkt wordt.

Stoomstrijkijzer ontkalken: het volledige stappenplan

  • Vul het waterreservoir van de strijkijzer met de reinigingsoplossing op basis van azijn en stel de temperatuur van het apparaat in op het hoogste niveau.
  • Wanneer de hoogste temperatuur bereikt is, druk je meerdere malen op de stoomfunctie. Hierdoor wordt de reinigingsvloeistof in alle sproeiers en leidingen verdeeld.
  • Zet de strijkijzer uit en laat het ontkalkingsmiddel 30 minuten werken.
  • Verwarm de stoomstrijkijzer opnieuw en verdamp de resterende oplossing tot het waterreservoir leeg is – dit kan het beste via een gootsteen.
  • Vul het waterreservoir weer met schoon water en verdamp dit ook. Hierdoor worden de resterende reinigingsvloeistof en de laatste sporen van kalkaanslag uit de strijkijzer verwijderd.

Hoe kalkaanslag in een stoomstrijkijzer voorkomen?

Een uitstekende bescherming tegen kalkafzetting is door gedistilleerd water te kopen in de drogisterij. Als je niet belast wilt worden met het steeds moeten kopen van water voor de strijkijzer, kan je ook het leidingwater koken.

Er zijn ook verschillende waterfilters die gebruikt kunnen worden om kalk uit het leidingwater te filteren. Als je zo’n systeem bij een waterafvoer in het huis installeert, kun je het water niet alleen voor de stoomstrijkijzer gebruiken. Koffiezetapparaten of volautomatische koffiemachines hebben ook baat bij kalkvrij water.

Sommige fabrikanten bieden ook speciaal strijkwater aan, dat vaak geparfumeerd is. Het is echter mogelijk dat dergelijk water kan leiden tot andere afzettingen en vervuiling, daarom wordt het in het algemeen niet aanbevolen voor stoomstrijkijzers.

Wanneer je met een stoomstrijkijzer gaat werken, moet je het ontkalkingsproces van het toestel al tot in het detail kennen en ook de nodige producten voor de ontkalking in huis hebben. Alleen zo kun je op de lange termijn de beste resultaten van de strijkijzer verwachten.

Welke ontkalkingsmiddelen zijn beschikbaar?

Als je de stoomstrijkijzer wilt ontkalken, zijn er verschillende natuurlijke producten die uitstekend kunnen werken. Deze omvatten:

  1. Azijn
  2. Azijnessentie
  3. Soda
  4. Soda in combinatie met azijn of azijnessentie vormt een uitstekende ontkalker. Natriumbicarbonaat verzacht het water, maar kan geen kalkaanslag oplossen. Azijn of azijnessentie daarentegen kan de kalkafzetting oplossen.

Naast deze natuurproducten zijn er natuurlijk professionele ontkalkingsmiddelen die in de speciaalzaken te koop zijn. Dergelijke ontkalkers zijn verkrijgbaar in vloeibare vorm, als poeder of als tabletten. Ze worden vaak geproduceerd op basis van citroenzuur.

Je moet echter altijd voorzichtig zijn met het gebruik van chemische ontkalkingsmiddelen. Veel van de producten zijn zeer agressief, waardoor ze de strijkijzer kunnen beschadigen. Raadpleeg daarom altijd de gebruiksaanwijzing om te weten te komen welke producten voor je eigen stoomstrijkijzer worden aanbevolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *