Hoe besparen met een slimme thermostaat?
Een slimme thermostaat wordt niet meer handmatig bediend. In plaats daarvan regel je je temperatuur via een app, spraakbesturing of automatiseer je deze volledig. Zo krijg je altijd de gewenste temperatuur in huis. De automatisering door middel van slimme functies zoals raamopeningsdetectie laat je tevens ook besparen op je verwarmingskosten. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Want verwarmen betekent namelijk CO2-uitstoot, ongeacht of je verwarmt via stadsverwarming, gasverwarming of olieketels.
Wat is een slimme thermostaat?
Eenvoudig gezegd worden de thermostaten of draaiknoppen van de radiatoren losgeschroefd. Ze worden vervangen door een “slimmer” model die de regelaar automatisch in de juiste stand zet. Hiervoor wordt een klein voorschakelapparaat in de thermostaten geïnstalleerd. De intelligente thermostaten zijn ook verbonden met het internet en kunnen via een app met een smartphone worden aangestuurd. Sommige thermostaten herkennen ook of de eigenaar van de mobiele telefoon thuis is en passen de temperatuur aan. Je kan de thermostaat ook programmeren, bijvoorbeeld om de verwarming ‘s nachts uit en ‘s ochtends aan te zetten voordat je opstaat. Met zeer geavanceerde – en meestal duurdere – systemen kunnen zelfs weergegevens worden opgenomen in de verwarmingsregeling.
Zelfs leken kunnen een slimme thermostaat vervangen, omdat de radiator zelf meestal niet aangepast hoeft te worden. Tegen goedkope prijzen bestaan er éénvoudige systemen zonder internetverbinding die één enkele radiator regelen. Dit is echter niet voldoende om een grotere besparing op de stookkosten te realiseren.
Hoe kies je de beste thermostaat voor je woning?
Overtuigd door wat een slimme thermostaat jou te bieden heeft? De volgende factoren zijn bepalend in je uiteindelijke keuze:
- Welk besturingssysteem gebruikt u op uw smartphone?
- Welk slim thuissysteem wilt u gebruiken of heeft u al?
- Welke functies zijn voor u het belangrijkst?
- Hoe diep wilt u uw slimme verwarmingssysteem automatiseren?
Is het mogelijk om goedkoper te verwarmen met een slimme thermostaat?
Wie tijdens het koude seizoen het gezellig warm wil hebben krijgt vaak een grote schrik bij het ontvangen van zijn energierekening. Slimme thermostaten moeten de verwarmingskosten merkbaar verlagen – afhankelijk van de woonruimte – met enkele honderden euro’s per jaar.
Het succes van een laag energieverbruik is om alleen te verwarmen als het echt nodig is. Als je onderweg naar huis bent hoeft de verwarming thuis niet de hele tijd op volle toeren te draaien. Maar wie denkt er nu aan om de thermostaat uit te schakelen elke keer dat hij het huis verlaat? Daarom zijn er slimme thermostaten. Zo detecteren ze bijvoorbeeld wanneer de laatste bewoner het huis verlaat door middel van een smartphone-signaal en verlagen ze zodoende automatisch de temperatuur. Als je bijvoorbeeld ook vaak onverwachts vroeg van het werk vertrekt, kan je de verwarming gemakkelijk bedienen terwijl je onderweg bent met een smartphone-app. Het is ook mogelijk om tijdsprofielen op te stellen. Deze zorgen ervoor dat de badkamer ‘s morgens gezellig en warm is. Dit alles bespaart energie en ontlast zowel de portemonnee als het milieu.
De kosten van slimme thermostaten kunnen echter wel hoog oplopen. Gemiddeld ligt de prijs tussen € 40 en € 70 per thermostaat. Is de besparing echt wel de moeite waard? Het antwoord is volmondig “ja”! Het besparingspotentieel bij het plaatsen van een slimme thermostaat ligt namelijk tussen de 5% en 8%.
In het geval van slecht geïsoleerde huizen is het zeker de moeite waard om de temperatuur bij afwezigheid te verlagen. In moderne, goed geïsoleerde gebouwen is het daarentegen minder de moeite waard. De redenen liggen voor de hand.
- Ten eerste omdat de bewoners sowieso niet zoveel betalen voor hun gas en elektriciteit
- Ten tweede omdat de kamertemperatuur slechts langzaam daalt bij een goede isolatie. Slimme thermostaten verhogen dus niet alleen het comfort, ze verlagen ook de verwarmingskosten.
Slimme thermostaten: de voordelen op een rijtje
- Kostenbesparing
- Realtime weergave van het energieverbruik
- Verbinding met andere slimme toestellen
- Controle van de kamertemperatuur en de luchtkwaliteit
- Mogelijkheid tot automatisering
- Optimalisatie van de verwarmingsperiodes dankzij geofencing