Hoe barbecuen met gasbarbecue?
De afgelopen jaren zijn gasbarbecues een steeds groter succes geworden bij barbecueliefhebbers. Ondanks de onmiskenbare voordelen die dit toestel te bieden heeft, twijfelen nog steeds een aantal gebruikers om zich dit toestel aan te schaffen. In dit artikel geven we je graag wat extra informatie over de werking, de voordelen en het onderhoud van een gasbarbecue.
Waarvoor worden barbecues op gas gebruikt?
De gasbarbecue is, net als de verschillende andere soorten barbecues, een kooktoestel waarmee verschillende soorten voedsel gekookt kan worden. De belangrijkste toepassing van een gasbarbecue is het grillen van vis of vlees. Dankzij de gasbrander op de barbecue kan het eten op de grill in een mum van tijd gelijkmatig en gemakkelijk gekookt worden. Aangezien de branders van een gasbarbecue apart ingesteld kunnen worden, kan dit toestel ook gebruikt worden om je voedsel op verschillende manieren te bereiden. Om optimaal te kunnen genieten van de talrijke functionaliteiten van deze barbecue is het belangrijk een model te kiezen dat het beste past bij je wensen.
De verschillende soorten gasbarbecues
Naargelang je wensen heb je de keuze tussen verschillende soorten gasbarbecues, namelijk de standaard gasbarbecue en de compacte gasbarbecue.
De draagbare gasbarbecue
De compacte gasbarbecue is licht van gewicht. Het is speciaal ontworpen voor kleine ruimtes, maar mag alleen buitenshuis gebruikt worden. Dankzij zijn vrij kleine afmetingen is dit type barbecue gemakkelijk te vervoeren.
De standaard gasbarbecue
De standaard gasbarbecue is veel groter van maat en is daarom geschikt voor grote ruimtes zoals bijvoorbeeld tuinen of grote terrassen. Veel groter dan het draagbare model, maakt een standaard gasbarbecue het mogelijk om voor een groot aantal mensen te koken. De structuur is ook steviger, wat dit model veel steviger maakt. Om de gebruikers in staat te stellen hem zonder problemen te verplaatsen, is de standbarbecue uitgerust met wielen. Bij slecht weer kan je het apparaat gewoon op een veilige plaats zetten.
Hoe werkt een gasbarbecue?
De gasbarbecue is een toestel met een vrij eenvoudig werkingsprincipe. Om het aan te steken, moet je eerst het gas openen en dan gewoonlijk op een klein knopje drukken. De temperatuur wordt dan ingesteld. Zodra dit gedaan is, warmt de gasbarbecue zeer snel op. Voor het koken van het voedsel gebruikt dit apparaat de gasbranders waarmee het uitgerust is. Hoe meer gasbranders de gasbarbecue heeft, hoe gemakkelijker en gelijkmatiger de verschillende voedingsmiddelen gekookt kunnen worden. Ook de wachttijd voor het voorverwarmen behoort tot het verleden. Wat de brandstof betreft, wordt de gasbarbecue aangedreven door een propaancilinder.
Als je een aardgasaansluiting in huis heb, kan je dit type gas ook gebruiken voor de barbecue. Aangezien de barbecue meestal veel verplaatst wordt, moet je vermijden dat het aangesloten wordt op een grote en zware gasfles. Afhankelijk van het merk dat je gekozen hebt, kan je het best een gasfles van 5 of 8 kg kopen.
Waarom kiezen voor een gasbarbecue?
De gasbarbecue is een toestel dat vooral gekozen wordt vanwege zijn gebruikscomfort. Het warmt namelijk zeer snel op vanaf het moment dat je het aansteekt. Het enige wat je hoeft te doen is je eten erop te zetten. Bij een gasbarbecue worden het houtskool en het hout vervangen door lavasteentjes. De lavastenen worden in kleine stukjes op de grill boven de branders uitgespreid. Afgezien van het feit dat het vrij snel opwarmt, absorbeert de lavasteen ook vet en behoudt het zijn kookkracht zolang de branders blijven branden.
Het is aan te raden de lavasteentjes regelmatig te vervangen als het doordrenkt is met veel vet. Een ander voordeel van het hebben van een gasbarbecue thuis is dat je niet naar de krant hoeft te zoeken voordat je hem aansteekt.
Net als een oven biedt de gasbarbecue de gebruiker de mogelijkheid om de temperatuur in te stellen op basis van de kooktijd die hem/haar het beste uitkomt. Terwijl sommige modellen alleen de basisfuncties bieden, gaan andere een stuk verder en bieden ze moderne en meer geavanceerde functies aan. Aangezien je tevens geen stopcontact nodig hebt om de barbecue te bedienen, kan je hem op elk moment op het terras, in de tuin of op het balkon plaatsen.
Hoe een gasbarbecue onderhouden?
Om jarenlang van je gasbarbecue te kunnen genieten, is het belangrijk om deze op tijd goed te onderhouden. Om dit onderhoud zo goed mogelijk uit te voeren, moeten de volgende zaken met de grootst mogelijke zorg gereinigd worden:
- De geëmailleerde onderdelen;
- De grill;
- De roestvrijstalen onderdelen;
Het onderhoud van de geëmailleerde delen van de barbecue is zeer eenvoudig. Je kunt bijvoorbeeld schuursponzen en schuurmiddelen gebruiken. Na elke barbecue is het trouwens aan te raden om het toestel nog een tiental minuten aan te laten staan met alle branders op maximaal vermogen. Hierdoor kan het meeste vuil worden afgebrand. Het vuil kan dan gemakkelijker verwijderd worden met een borstel. Let er bij het reinigen van de roosters voor op dat je geen reinigingsmiddelen gebruikt die voor ovens bedoeld zijn. GNeem na het schoonmaken de tijd om ze grondig te drogen.
Het is niet aan te raden om schuursponsjes of agressieve producten te gebruiken om de roestvrijstalen delen van een gasbarbecue te reinigen. Een zachte doek, een spons en een neutraal reinigingsmiddel moeten meestal gebruikt worden. Nadat je het product een paar minuten hebt laten werken, spoel je het grondig af voordat je het droogt. Om roestvorming te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de roestvrijstalen onderdelen op geen enkel moment in contact komen met ijzer, zout of chloor.
Zodra je barbecue schoon is, droog je hem volledig af en plaatst je hem op een droge en veilige plaats. Dit kan een tuinhuisje zijn, een garage of een overdekt terras. Om schade aan je gasbarbecue te voorkomen, kan je deze ook afdekken met een deksel. De gasfles moet losgekoppeld worden en buiten in een goed geventileerde ruimte opgeslagen worden. Als je barbecue ook een lange winterslaap moet houden, verwijder dan de grills en wrijf ze in met een kleine hoeveelheid bakolie. Wikkel ze vervolgens in papier voordat je ze opbergt.