Hoe moet je je robotmaaier kiezen?

Hoe moet je je robotmaaier kiezen?

Als het maaien van het gazon voor sommigen een rustmoment is, is het voor velen nog steeds een vervelende karwei. Gelukkig bestaat er de robotmaaier, die vandaag de dag krachtig en relatief betaalbaar geworden is. Er is een breed scala aan producten en de keuze is afhankelijk van een aantal belangrijke criteria.

Welke voordelen biedt de robotmaaier?

Robot gazonmaaiers automatiseren het tuinwerk en laten je zo tijd besparen. Je hoeft niet eens aanwezig te zijn wanneer de robot aan het werk is. De meeste modellen kunnen op elk moment van de dag gebruikt worden, zowel ‘s middags als ‘s nachts.

Wanneer de robotmaaier geprogrammeerd is om regelmatig te maaien, wordt het gazon continu kort gehouden. Dit heeft als voordeel dat het zonlicht ook de onderste lagen van het gazon bereikt en zodoende zorgt voor een gezonde groei.

Het is trouwens ook niet nodig om gazonafval te verwijderen. Gazonmaaierrobots werken volgens het mulch-systeem. Het gemaaide gazon wordt in kleine stukjes gehakt en blijft als meststof op het gazon liggen.

Hoe kies je de beste robot grasmaaier?

De belangrijkste punten voor de keuze van de beste robotmaaier:

  • Het grasoppervlakte: de totale oppervlakte van je tuin is het eerste criterium die in aanmerking genomen moet worden. In feite kan elk model een maximaal maaigebied afrijden. Dit varieert van 250 m² tot 6.000 m².
  • Robotmaaier met of zonder installatiekabel:  afhankelijk van de configuratie van de tuin kan het leggen van kabels veel tijd in beslag nemen. Fabrikanten bevelen de installatie trouwens aan door een professional. Een ervaren klusser kan dit ecgter ook zonder enig probleem uitvoeren. De draadloze robotmaaier is de eenvoudigste oplossing, omdat er geen voorafgaande installatie nodig is. Hij is uitgerust met sensoren die de obstakels detecteren. Draadloze robotmaaiers gaan uiteraard gepaard met een hogere kostprijs.
  • Programmatie van het maaigebied:b ij sommige modellen is het mogelijk om meerdere maaigebieden te programmeren, wat vooral handig is als de configuratie van de tuin wat complex is, bijvoorbeeld een deel aan de voorkant en een ander deel aan de achterkant van het huis.
  • De autonomie van de robotmaaier
  • De prijs van de messen en de batterij: de messen van de maaier maken deel uit van de onderdelen die weleens vervangen moeten worden. De levensduur varieert afhankelijk van het gebruik. Hetzelfde geldt voor de accu, die ongeveer twee à vijf jaar kan meegaan voordat hij vervangen moet worden.

De prijs van een robotmaaier

Het kostenaspect is een belangrijke factor bij de aanschaf van een nieuwe robotmaaier. Vaak zijn de kosten doorslaggevend voor of tegen de aanschaf van een robotmaaier.

Het is geen geheim dat de aanschafkosten van een robotmaaier hoger zijn dan die van een traditionele grasmaaier. Gelukkig zijn de prijzen voor robotmaaiers de laatste jaren steeds goedkoper geworden. De aankoopprijs van een robotmaaier begint nu rond de € 600 en kan oplopen tot € 2.000 of zelfs meer.

Deze prijs zal voornamelijk afhankelijk zijn van de uitrusting en functies van de maaier. Hoe meer vierkante meters de maaier aankan, hoe duurder hij zal zijn. Alleen al voor grotere oppervlakte kan de prijs al snel oplopen tot enkele honderden euro’s meer. Voor een klein gazon met een relatief eenvoudige oppervlakte is een goedkoper model voldoende. Hoe groter en complexer het gazon wordt, hoe dieper je bij de aankoop in je zak zult moet graven.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *