Slimme deurbel: voordelen, werking en kostprijs

Slimme deurbel: voordelen, werking en kostprijs

De traditionele deurbel heeft de laatste tijd grote veranderingen ondergaan en dit dankzij de revolutie in “slimme” technologieën. Oké, het idee van slimme deurbellen is niet nieuw, maar worden vandaag steeds meer gebruikt als huisbeveiliging. Slimme deurbellen kunnen namelijk een bericht naar je telefoon sturen wanneer iemand aan de deur belt, maar sommige modellen kunnen ook geavanceerde meldingen sturen wanneer er beweging aan de deur is. Voordat je een slimme deurbel installeert, zijn er echter een paar factoren waar je rekening mee dient te houden.

Waarom kiezen voor een slimme deurbel?

Stel je voor dat je TV kijkt of op het internet surft en dat er een onverwachte bezoeker aan de deur belt. Zou het niet leuk zijn als je kon zien wie het is door alleen maar naar je telefoon te kijken?

Of stel je voor dat je aan het werk bent en een bezorger komt met een pakketje. Zou het niet geweldig zijn als je rechtstreeks met hen kon praten en instructies kon geven via de telefoon? Wat als je deurbel elke keer dat iemand op bezoek kwam, kon worden geregistreerd?

Als we het over elektronische toestellen hebben, is een “slim” toestel elk toestel dat een verbinding met het internet. Een “Smartphone” is bijvoorbeeld een telefoon met internetaansluiting en een “Smart TV” is een TV met internetaansluiting.Een slimme deurbel is hetzelfde: een deurbel met internetverbinding. De meeste slimme deurbellen zijn éénvoudig en snel te installeren.

Het grootste voordeel van een slimme deurbel is het gemak. Hoe leuk is het niet om aan de deur te kunnen beantwoorden vanuit om het even welke plek! Om nog maar te zwijgen van de rust die het met zich meebrengt. Wanneer een verdachte bezoeker binnenkomt, kun je zien wie hij is zonder bij de deur te komen … en mogelijk zelfs zijn identiteit vastleggen.

Prijs slimme deurbel

Voor een slimme deurbel is een camera, een bewegingsmelder, een luidspreker, een microfoon, een Wifi of 4G aansluiting en een applicatie nodig. De prijs varieert gewoonlijk tussen de € 45 en € 600. De gemiddelde prijs ligt gewoonlijk rond de € 200.

Werking slimme deurbel

Net als elk domotica-apparaat heb je voor de aansluiting van een slimme deurbel het volgende nodig :

  • Voeding (bedrade of oplaadbare batterij)
  • Netwerkaansluiting (Wifi of 4G)
  • Applicatie voor smartphone of internet om meldingen te ontvangen en de videostream te bekijken
  • Eventueel een binnenklok of een audio/videoscherm (zoals Google Nest Home)

De aansluiting van de deurbel gebeurt als volgt. Schakel eerst de stroomtoevoer uit en ontkoppel de huidige bel. Zorg ervoor dat de stroomvoorziening dezelfde intensiteit heeft als de nieuwe bel? Deze ligt normaal gezien tussen de 8V en 12V. Als de kenmerken hetzelfde zijn, kan je de aangesloten bel opnieuw aansluiten volgens de instructies van de fabrikant. Schakel de stroom weer in en gebruik de smartphone- of tabletapplicatie om de deurbel in te stellen. Als het Wifi-netwerk in orde is, ben je klaar.

Slimme deurbellen: veelgestelde vragen

Wat heb ik nodig om een slimme deurbel te plaatsen?

Een slimme deurbel bestaat uit drie hoofdcomponenten: de hardware zelf, het mobiele toestel en een Wi-Fi-verbinding. Alle deze componenten zijn even belangrijk voor een goede werking. Een WiFi-verbinding is zodoende essentieel om ervoor te zorgen dat de deurbel optimaal werkt. Anders zouden de video’s misschien niet gesynchroniseerd kunnen worden of, erger nog, je zou niet in staat zijn om de video’s te openen. Dit probleem kan vrij eenvoudig worden opgelost door zich een Range Extender aan te schaffen en deze dicht genoeg bij de deurbel te plaatsen. Dit kan al jouw verbindingsproblemen oplossen.

Niet onbelangrijk: de lens van slimme deurbellen is niet groothoekig. Dit betekent dat alsje huidige deurbel niet naar de deur wijst, je een manier zult moeten vinden om de deurbel op een andere manier te installeren.

Is de videodeurbel geschikt voor mijn woning?

Het allereerste wat je moet doen vooraleer je besluit om een videodeurbel in huis te installeren, is te controleren of je er wel degelijk één kan plaatsen. Als jouw deurbel een ouder model kun je weleens al pech hebben. Zowat elk slimme deurbel op de markt vereist een elektronisch model.

Hoeveel stroom heb ik nodig om de slimme deurbel goed te laten werken?

Er wordt geschat dat er minimaal 16 Volt nodig is om een slimme deurbel te laten werken. Dit kan echter variëren afhankelijk van het model. Als je de spanning voor jouw slimme deurbel wilt weten, kan je je een standaard voltmeter aanschaffen en deze testen.

Wat als ik niet genoeg stroom heb voor mijn deurbel?

Als je niet genoeg spanning aan je deurbel hebt, zal in de meeste gevallen de deurbel nog steeds werken, maar niet optimaal. Slechthorenden zullen in dat geval dan de bel niet horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *